בחזרה לעמוד הדרכת הורים

מאמר בנושא הדרכת הורים


האם הילד שלך אוכל טוב

מיקוד על הפרעות אכילה אצל ילדים בגיל הרך

מאת: אורלי יונה דרורי, דיאטנית קלינית.

 מחברת ספר התזונה לילדים” יותם רוצה להיות גדול”

” הילד שלי בן שנתיים ואינו נוגע בירקות”

” הילד שלי בן ארבע ולא מוכן לאכול שום דבר חוץ ממתקים וחטיפים”

” הילדה שלי אינה אוהבת מוצרי חלב”

ילדים הם עם מיוחד עם העדפות שונות ומשונות לגבי אוכל . יש ופוגשים  אמהות שמספרות על ילדיהם  שאוכלים הכל , בכל מיני צבעים, אוכל מבושל , מורכב ואפילו נהנים מזה. אותם הילדים  יכרסמו להנאתם ירקות ופירות ,יאכלו מספיק אוכל בריא עד שובע ואף  לא יישאר מקום להרבה ממתקים. אתם מכירים כאלה? טוב, הם לא רבים.

רוב הילדים אוכלים, הם גדלים ואנחנו ההורים מוצאים עצמנו עם כ”כ הרבה נושאים להתמודדות בחיינו ההוריים ,כך שאם הילד לא ממש מזה רעב אנחנו פשוט נעבור הלאה .. לנושא הקריטי הבא.

אז בואו נעצור רגע !

בואו נבדוק!

  מדוע חלק גדול מהילדים ” כל-כך קשים” עם האוכל? האם לנו יש חלק בעיצוב העדפותיו הגסטרונומיות של ילדינו?

  מהם הצרכים התזונתיים הבסיסים של הילד בשלב הינקות  עד גיל הגן?

  האם התזונה של הילד שלי טובה? , איכותית ? מתאימה לדרישות  הגוף הגדל?

  האם אפשר להשפיע על הילדים בגיל הרך לאכול מזון איכותי ולצמצם את כמות הממתקים והחטיפים?

מה עושים כשהילד מסרב לשתף פעולה ?

ילדים בוחרים את מזונם ע”פ טעם.

זאת עובדה שאינה מפתיעה אף אחד מאתנו .. אבל כך גם העובדה שאוכל טעים במיוחד עשיר בסוכרים, שומנים, מלחים ואלו הם חומרי הבסיס לאותם ממתקים וחטיפים שמהווים חלק גדול במיוחד מתזונת רוב הילדים.

ילדים אוכלים מה שטעים להם כי לכך אנחנו מחנכים אותם מיום הולדתם.חישבו מהו שם התואר שבו אתם משתמשים כדי לעודד תינוקות וילדים לאכול: טעים..תטעם וכהנה וכהנה,כשהילד מגלה את השוקולד והבמבה ,הם ללא ספק טעימים יותר מהגבינה או העוף.

אם כך אנחנו מעצבים התנהגות האכילה בכך שאנו מלמדים את הילד להפעיל שיקול אחד בבחירת מזונו והוא השיקול של הטעם. ניתן לעצב התנהגות בריאה יותר אם מגיל צעיר מאוד נדבר עם הפעוטות על חשיבות האוכל לגוף ונקשר את המזונות עם תרומתם לגוף.

למשל: העוף חשוב לבניית השרירים, והגבינה לבניית העצם ועוד.

כדי להעריך את תזונת הילד האם היא מתאימה לצורכי הגוף הגדל, יש קודם לדעת  כל מהו התפריט המומלץ בשלבי הגדילה הראשוניים.

תפריט מומלץ לילד בגיל שנה:

בוקר מוקדם:  כוס תרכובת מזון לתינוקות . ( מגיל שנה ניתן להתחיל חלב פרה בהדרגה).

(דגני בוקר לתינוק). או: פרוסת לחם עם : גבינה, אבוקדו, לקראת גיל שנתיים :חומוס, טחינה, פסטרמה.

ארוחת עשר: פירות טחונים ובהדרגה לעבור לפרי .

ארוחת צהרים: עוף ,הודו, ירק מבושל, תוספת פחמימה( אורז תפו”א, קוסקוס ועוד), ירק מבושל או ירק חי . לעבור ממרק טחון להפרדת ירקות וטעמים.

אחה”צ גבינה בגביע להוסיף יוגורט, במבה.

ארוחת ערב: ביצה – כל יום, גבינה, לחם או דגנים לתינוק , חלב ( תמ”ל  או חלב פרה)

תפריט מגיל שנתיים : בהדרגה להוריד ארוחות חלב ולעבור לאוכל מלא.

בוקר: חלב עם דגני בוקר לא מתוקים או כוס חלב עם פרוסת לחם עם ממרח( ללא ממרח מתוק בשום צורה: גבינה, חומוס, טחינה, אבוקדו, גבינה צהובה 5-9% שומן, גבינות קשות)

ארוחת עשר: פרוסת לחם עם ממרח , ירקות, זיתים. פרי ,שתייה.

ארוחת צהרים: חזה עוף מבושל או מטוגן( כמה שפחות), עוף, קציצות. תוספת פחמימה או קטניות ( עשירות בברזל), ירק מבושל, סלט.

אחה”צ: פרי +חטיף קטן /כריך עם ממרח / יוגורט עם פרי .שתייה על בסיס חלב רזה.

ארוחת ערב: ביצה, גבינה לבנה 2 כפות לפחות. גבינה צהובה או צפתית, או טונה או פסטרמה מחזה הודו או עוף, לחם, סלט או ירקות חתוכים. שתייה עם חלב.

או מדי פעם : קורנפלקס עם כוס חלב.

ע”פ המלצות אלו יכול ההורה להעריך את תזונת הילד האם היא ממתאימה לדרישות .

מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין תזונה נכונה והתפתחות תקינה .

גוף הילד הגדל זקוק לכל אבות המזון במינונים הנכונים על מנת לנצל את מלוא פוטנציאל הגדילה של הגוף ושל המוח. זאת ההבנה שלנו כבוגרים אך כפי שציינתי לילדים העדפות משלהם ואין הם פועלים בכל מקרה על פי הצפייה. כך נראה ילדים אשר אינם אוכלים נכון , מסרבים לאכול אי אילו מזונות או ממעיטים לאכול באופן כללי. תופעה זאת נקראת : הפרעות אכילה בגיל הרך או סרבנות אכילה. עלינו להכיר בעובדה שצריכה מועטה ואינה מספקת של אבות מזון עלולות לגרום למצב של תת תזונה אצל התינוק/הילד .

 במקרים קיצוניים המחסור יתבטא ב:

  • שלב ראשון: תת משקל .
  • שלב שני: עיכוב צמיחה לגובה.
  • שלב שלישי: עיכוב בהתקדמות היקףראש

לסרבנות אכילה נמצאו סיבות שונות במחקרים וכך גם ההתבטאות שלה בשטח.

ילדים עלולים להוריד מתפריטם לחלוטין מזונות חשובים כגון: ירקות, פירות, מוצרי חלב, מוצרי בשר. מרכיבים אלה מספקים רכיבי תזונה עיקריים : ויטמינים, מינרלים, חלבונים. ילדים מוגדרים כאוכלוסיית סיכון לתת תזונה עקב מחסור במוצרי מזון אלה במיוחד. רוב הילדים יאכלו לתאבון את מנת האורז או הפסטה ויסרבו להכניס את הקציצה או העוף ובדרך כלל גם את הירק הנלווה לפיהם.

כאשר התופעה מתרחשת מדי יום הילד עלול לפתח חסרים תזונתיים ואף לקבל ביטוי קליני במשך הזמן.

איתור הבעיה:

  1. שלב ראשון יהיה השוואה של תזונת הילד להמלצות התזונה ולתפריטים המומלצים לפי גיל. יש לשים לב במיוחד לצריכת אותם מוצרי מזון שהוזכרו כמועדים לפורענות: חלב, בשר, ירקות פירות.
  2. כאשר יש חשד לבעיה יש צורך להבין את מקור הבעיה, טיפול נכון בסיבה מוביל את הילד חזרה למסלול אכילה מספק והילד ברוב המקרים משלים את צרכיו התזונתיים ומדביק את הפער.

הסיבות השכיחות הם:

אורגניות:

  • בעיות המערכת העיכול. – עצירות , גזים מקנים לילד או לפעוט תחושת אי נוחות ומלאות , הילד במקרה זה ימעיט האכילה באופן כללי ועלול לסבול ממחסור קלורי . טיפול נכון ישחרר את הילד מתחושות אלה ויחזיר אותו לאכילה תקינה.
  • שלשולים מרובים, פליטות- כמות האוכל שנספג קטנה עקב ריבוי של פליטות והתוצאה תהיה מחסור. יש טיפולים מתאימים לכל גיל לעצירת תופעת הפליטות והשלשולים.
  • מחלות לב מולדות ( קושי נשימתי). הילד מתקשה בפעולת הלעיסה והבליעה עקב מחסור באוויר, במקרים אלה יש צורך בהתאמת תפריט קלורי מרוכז ונפח מזון קטן להקל על הילד.
  • מחלות כרוניות.

דיאטטיות:

  • טבעונות.
  • צמחונות.
  • טיפולים בתופעות קליניות דרך מזון או הימנעות ממזונות.

תופעות אלו נכפות על הילד ע”י הוריו או מטפליו בגיל צעיר ועלולות לגרום מחסור ברכיבים תזונתיים חשובים להתפתחותו. בכל מקרה של הורים אשר מזינים את ילדיהם בדרך שאינה מאוזנת ע”פ המלצות משרד הבריאות רצוי להתייעץ עם דיאטנית להשלמת התזונה של הילד.

פסיכולוגיות:

  • קשר לא מתאים בן התינוק לאם.
  • קושיי הנקה.
  • סרבנות אכילה
  • תשומת לב

סרבנות אכילה,חוסר שיתוף פעולה של הילד לאכילה כאשר שוללים בעיות מוגדרות שמיניתי, יכול לנבוע מסיבות שלהלן:

  • אכילת ממתקים בין הארוחות- ילדים אלה ממעיטים לאכול את האכול המוגש במסגרת הארוחה ומשלימים לאחר מכן את מזונם בחטיפים ודברי מתיקה. יש לציין כי אף שכמויות החטיפים עשויות להיות קטנות ,די במעט מהמאכלים המרוכזים הללו לגרום לשובע אצל הילד לזמן ארוך.

במקרים אלה יש לשים דגש על אכילה רק בזמני ארוחות ולהקטין משמעתית את כמות דברי המתיקה. עלי לציין באופן מפורש כי חטיפים וממתקים אינם יכולים לשמש כתחליף למזון מאוזן מפני שהם מכילים שומנים וסוכרים בכמות גדולה וחלבונים ומיני ויטמינים ומינרלים בכמות שאינה מספקת את גוף הילד הגדל.

  • לא טעים לו.- ילדים נמשכים לאוכל שטעים להם כבר ציינתי, ועל טעם ועל ריח… .

אם הילד סרבן על רקע טעם, יש להכין עבורו את המאכלים המוסכמים עליו ורצוי להחליט מראש מה הוא אוהב ועם מה הוא מוכן לשתף פעולה.

רצוי כמובן לשוחח עם הילד ( בגיל המתאים ) על חשיבות המזון לגוף או לאנזימים כפי שמסופר בספר” יותם רוצה להיות גדול” וכך להוריד מעט את המיקוד של הטעם ולהדגיש את הצורך של גוף באותם מזונות גם אם זה לא כ”כ טעים.

  • ביטוי של קושי בתחומים אחרים. איתות על מצוקה.- הילד כמו הבוגר עלול להגיב בירידה בתיאבון כתגובה למצב מצוקה או טרדות המציקות לו בגן , בבית הספר וכ”ו. במצב של ילד מוטרד, אין טעם להכריח אותו לאכול בכוח ולהפוך את הארוחה למצוקה נוספת עבורו, יש לנסות להבין את מקור הבעיה. במקביל להאכיל אותו בעדינות במזונות בריאים

ובמידה ויש צורך , להשלים את מזונו במזון העשרה – פדיאשור ובתוספות ויטמינים ומינרלים עד יעבור זעם, או עד לפתירת הבעיה המציקה.

יש להיזהר לא להגיע מצב של ” לוותר לו ” בגלל מצוקתו ולאפשר לו לאכול חטיפים וממתקים כדי לנחמו או כדי ” שיאכל משהו”.

  • מחסור בויטמינים בעיקר מקבוצת ה- B- ילדים שיש להם חסרים בויטמינים מקבוצה זו על רקע תזונתי – נמנעים מאכילת בשר ומוצריו, או על רקע בעיות ספיגה יסבלו מחוסר תיאבון כללי. תוספת של ויטמינים אלו באמצעות מזון העשרה העשיר בויטמינים אלו כגון הפדיאשור או תוספת של מולטיויטמין כהשלמה תביא להגברת התיאבון.

סרבנות אכילה הינה תופעה שיש להתמודד איתה ולהביא את הילד למצב של אספקת הצרכים התזונתיים:

  • להקפיד על אכילת מזון בריא בכל מקרה- זוהי נקודה קריטית בטיפול בסרבנות אכילה. הורים אשר נתקלים בילדם שאינו אוכל מאפשרים לעיתים קרובות לצרוך מזון לא מאוזן כחטיפים וממתקים. כפי שצוין אין זהו התחליף המתאים לגוף בכל מקרה. בשלב שהילד חוזר לאכול טוב, הרגלי אכילת הממתקים והחטיפים נשארים .. מומלץ להתיעץ עם דיאטנית מומחית לטיפול בילדים .לקבל הכוונה לתפריט עשיר ברכיבי תזונה חשובים בנפח קטן על מנת שהילד שאינו רוצה לאכול, יוכל לשתף פעולה עם כמויות מזון קטנות אך מזינות. הקפדה על צריכת רכיבי תזונה בריאים מתאפשרת היום על- ידי צריכת מזון העשרה המאופיין בנפח קטן ובריכוז רכיבי תזונה באיזון המתאים לצורכי הילד הגדל . משקה כגון: פדיאשור ותוספת מולטיויטמין מותאם לילדים יעזור לעבור את התקופה הקשה.
  • לגוון את המזון, לשנות סגנון ארוחות – לגוון את סוגי המזונות, להפתיע את הילד , כמו בכל דבר גם באוכל ( למרות ילדים היותם שמרנים באוכל ) ניתן להכין את האוכל בצורות שונות. לגוון את הארוחות: פיקניק בפארק , ארוחות ליד הבריכה , ואפילו ניתן לערוך פיקניק בסלון עם כל הבובות .
  • לערב את הילד בהכנת המזון וקביעת התפריט – ילדים רוצים לשלוט בחייהם מגיל צעיר ודרך טובה להקנות להם תחושה של שליטה היא לתת להם לקבוע את התפריט המשפחתי עם הכוונה מצדכם למזון בריא. לתת לילד לבשל ולהכיר את המזון , להתחכך איתו, ולאהוב אותו.
  • ללמד את הילד חשיבות צריכת המזון -לא ליד השולחן: שיחות, סיפורים, משחקים, בישול. אלו הם אמצעים טובים לקרב את הילד למזון בריא אך לא כדאי לעשות זאת דווקא מול האוכל , אז הדבר עלול להיתפס אצל הילד כמגמתי ומטיף , הוא ינעל על שלו, ויסרב. רצוי לדבר על הקשר בין אוכל לגוף באמצעות ספר טוב, אנציקלופדיה, בשעת פעילות , טיול או משחק, המסרים יקלטו כלא מאיימים ויופנמו טוב יותר.

את עיצוב התנהגות האכילה הבריאה רצוי להתחיל מגיל צעיר מאוד ע”י חינוך התזונתי .

מחקריםמוכיחים: להוריםומחנכיםישהשפעהגדולהעלעיצובהתנהגותהאכילהאצלילדיהם.

 להלןמספר המלצות להורים להביא את הילד לאכילה בריאה ושיתוף פעולה.

 מתוך הנספח לספר התזונה לילדים ” יותם רוצה להיות גדול”

עיצוב חשיבה והתנהגות אכילה בריאה

איך ובאילו כלים נשתמש על מנת לכוון את הילדים לצריכה מאוזנת של מזון מגיל הינקות?

גיל הינקות: להעביר מסרים בריאים והתנהגות נבונה של אכילה מההתחלה.

  • כאשרמאכיליםילדבשלבהמעברלמזונותשונים ( אחריהנקהאוהבקבוק) רצוילאלהתמקדאךורקבנושאהטעם: יאממי, טעיםלך? אלאלדברבמושגיםשל ” זהיעשהאותךגדול.. זהבריאלגוףהקטןוהמתוקשלך” חשובלזכורכינושאהטעםאינומדדאיכותילבחירתמזון

      ( אוכלטעיםבמיוחדבד”כאינובריא : שוקולד, גלידות, מטוגנים , חטיפים).

  • מומלץלדחותחשיפהלטעמיםמתוקיםבמיוחדכמו: שוקולד, גלידהוכ”ו. ניתןממתקיםלילדבשלבשהואעצמוידרוש, כמובןשבביתבוגריםילדיםגדוליםייחשףהתינוקלמתוקבשלביםמוקדמיםיותר.
  • כאשרהילדדורשממתק: ישלהגבילאתצריכתהממתקוהחטיףלפעםביוםב” שעתממתק” כפישיש ” שעתסיפור ” שעתמשחק ” ” שעתהאוכל ” שעהלישון” .
  • לארצוי לערבממתקיםבפעילויותאחרותכגון: לשיםבמבהבפיהילדכאשרהואעלהנדנדה.

ילדים מגיל שלוש : הבנת הקשר בין המזון לגוף:

  • יש להסביר לילד באמצעים כמו ספר מתאים שיחה או המחשה על הקשר בין האוכל והגוף שמקבל את האוכל. יש להרחיב על הקשר בין המזון לגדילה.
  • ישליצוראבחנהברורהביןמזוןלשםהזנתהגוףוביןאכילהלשםהנאהוכייף .חשובליצוראתהגבולותבכמותהאוכללשם הנאה- הממתקאוהחטיף. כפישמומלץבספר” יותם רוצה להיות גדול” : “ממתקאחדליוםאינומזיק, הרבהממתקים – זהממשמציק”
  • איןלכפותאולהכריחאתהילדלאכולדברמהאולהימנעכדילאליצורמצבשל השבעתרצוןההורה ,מצבזהיגרוםלהתפרצותשלאכילתממתקיםכאשרהילדנמצא  הרחקמהעין  הבוחנתשלההורה.
  • ככלשהילדיביןיותרשהמטרההיאלטובתו ,שמירהעלבריאותוואיכותחייוהואיקבלאתהדברים ,יפניםאותםואףינהגבהתאםגםשההוריםאינןמסתכלים. כלומריעשהאתמהשהואמביןשטובעבורו.
  • יישוםעקרונותהתזונההנבונההינהערובהלשמירהעלמצבתזונתיתקיןובריאותבכלגיל, וזהלעולםלאמוקדםמדי.
  • בכלמקרהשישחששלאכילהלאמאוזנתשלהילד ישלפנותלדיאטניתלקבלתתחליפיםולארגוןהתפריט.( סרבנותאכילה , צמחונות, רגישותלחלב, אלרגיותוכ”ו).

במצבים של ילדים סרבני אכילה או ילדים אשר מחסירים מתפריטם קבוצות מזון חשובות כגון: מוצרי חלב או בשר, ירקות , ילדים אשר כמויות המזון אינם מספיקות ואשר עלולות לפגוע בפוטנציאל הגדילה שלהם יש צורך להעשיר את מזונם במזון העשרה  המספק את כל אבות המזון במינון הנחוץ לגוף הילד הגדל .

היתרון הרצוי במזון העשרה היא הנפח הקטן אשר מאפשר לילד שאינו רוצה לאכול ,לשתף פעולה עם הכמות הקטנה אך המלאה והמאוזנת.

מזון מועשר מומלץ לילדים שהוזכר קודם לכן הוא  הפדיאשור. המשקה היחידי שפותח לילדים, בעל ריכוז קלוריות המתאים לארוחה שלמה. המשקה קולע לטעמם של ילדים מאוזן מבחינת דרישות הגוף לאבות מזון ויטמינים ומינרלים. מכיל ברזל סידן ויטמין D החשובים במיוחד בתקופת הגדילה. המשקה בטעמים: וניל ושוקו, מתעכל במהירות ונספג ביעילות בגוף הילד.

הפדיאשור מספק לילד את הצרכים הקלוריים ואת אבות המזון החסרים לו בתקופת הסרבנות או ההמעטה באכילה ולכן עדיף על מתן של מולטיויטמין בלבד אשר מספק את הצרכים התזונתיים לויטמינים ומינרלים אך אינו מכיל אבות מזון חשובים אחרים ואינו תורם קלוריות החשובות להתפתחות בשלבי הגדילה.

הפדיאשור מתאים לילדים בגילאי 10-1 שנים.

מחקרים שבדקו את יעילות הפדיאשור אצל ילדים אשר ניזונו משקה הזה בלבד בכמות המתאימה ליום שלם, אישרו התפתחות וגדילה תקינים.

ההמלצה לשימוש במשקה היא לאותם ילדים אשר תזונתם אינה מלאה וההורה או המטפל מזהה צורך בהשלמה תזונתית. הפדיאשור נמצא בבתי מרקחת והפארמים למיניהם. ניתן לרכישה ללא מרשם רופא.

חשוב להדגיש כי העשרת מזן מאוזנת בנפח קטן אינה הפתרון הקבוע להפרעת האכילה של הילד ויש צורך במקביל לפנות לטיפול בהפרעת האכילה. בכל מקרה של מחסור בתזונת הילד רצוי להתייעץ ברופא או דיאטנית ילדים .